Dulwich Hill Residence

The design brief for the Dulwich Hill Residence called for the addition of an open kitchen, outdoor living space, dining, bathroom and laundry to an existing semi-detached period home for a young family with four children under four years old including triplets. A bold conceptual approach has been taken to accentuate the bathroom and laundry as a feature to the rear of the home. Large sliding doors disappear seamlessly into the egg-shaped bathroom and laundry pod, allowing the internal living space to extend outdoors. Concealed retractable flyscreens have been designed to completely screen the kitchen and dining space when the glazed sliding doors are opened. When both sliding doors and retractable flyscreens are completely opened there is no visual sign of any doors and the sense of being in a covered outdoor living room is achieved. An extension of the kitchen bench leads to a BBQ area with spotted gum decking and built in seating connecting the living space to the garden and playing area. The existing pressed tin ceiling was salvaged and restored in the new kitchen and dining spaces providing a sense of connection and unified palette between the existing period details and the contemporary additions. The project embraces the idea that everyday tasks such as washing clothes need not be hidden away in a dark room and that the expression of these functions in a new typology can provide exciting opportunities for the creation of seamless indoor outdoor living space.

Photographed by Jackie Chan

To find out more about this project, click here.

Awards

2016 Master Builders Association of NSW $350-$450k –
Winner

2015 Australian Timber Design Awards (Best Alterations & Additions) –
Winner

2015 Houses Awards (Alts & Ads under 200m2) –
Shortlisted

2016 American Architecture Prize (Interior Design Category) –
Gold Winner

2016 International Design Awards (Sustainable Living/Green Architecture –
Gold Winner

2016 Sustainable Building Award | Marrickville Council –
Highly Commended 

MORE PROJECTS

“Following recommendations from an architect friend, we engaged CplusC as both architect and builders for our kitchen renovation and attic conversion. With 4 young children, we are a very busy, time poor household so having the option of a complete service from design to build, as provided by CplusC, was a wonderful thing.

Clinton came to our house, met the family and listened to what we wanted to achieve. Clinton and his team then came up with a design that was better than we ever could have imagined possible and far from the  usual cookie cutter open plan/outside inside kitchen renovation that every second house in our area is having.

having the builders from the same company meant that builders and the architects were on the same page and the design could be interpreted as it was intended. We could not fault the skill and quality craftsmanship of the CplusC builders. They truly have done an amazing job.

The end result was beautiful, delightfully quirky, and most importantly for us extremely functions and practical.”

Jodie O’Callaghan